Pirene és una proposta de la Cia. Apikipala, una companyia creada a inicis de 2023 per Albert Mascuñano i Alfred Borràs, que conta amb la col·laboració de l’artista navarrès Unai Ruiz.

Prenent com a inspiració les hipnòtiques i complexes màquines de caniques (conegudes com a Marble Machines), Pirene en replanteja el funcionament i permet al públic interactuar-hi mitjançant elements mecànics, creant reptes d’enginy i d’habilitat en el que simula el camí d’ascens o de descens a una muntanya del Pirineu.

Una invitació a descobrir els paisatges dels Pirineus en una instal·lació que combina l'art, l'artesania, la mecànica i el joc

Pirene es presenta com una sèrie de camins enigmàtics que només es resolen a través de la interacció. Com pujar a una muntanya, cada element de la instal·lació demana ganes de descoberta i l’esforç de pujar-hi, sigui a través d’un joc o de la manipulació d’elements mecànics.

L’objectiu final és generar connexió amb l’obra artística, simulant la connexió que es genera amb l’entorn natural en interactuar-hi. Pirene no només es centra en els cims del Pirineu, sinó que també ofereix jocs que baixen a les valls, que sobrevolen boscos de tardor, que entren en coves o que salten per cascades. Una part de la col·lecció està dirigida als més menuts, amb jocs que busquen la complicitat familiar, de dificultat escalable, per tal de donar espais de joc per a tothom.

Cada joc està totalment il·lustrat per l’artista Unai Ruiz i en un dels seus laterals compta sempre amb una pintura inspirada pel lloc en què ens hem inspirat per a la seva creació.

Fitxa artística

Fitxa tècnica

15 estructures interactives que recorren els cims, les valls, els boscos i els rius del Pirineu. Per a totes les edats.